Hur bygger man innerväggar / skiljeväggar snabbt och smidigt? Givetvis med gipsskivor som monteras på profilerna. Vi erbjuder standard GKB-skivor, men även vattentäta och brandsäkra - alla i de vanligaste längderna - 200 cm och 260 cm. Gipsskivor kan monteras både på väggar och på innertak. Specialkonstruktion gjord av alu-profiler gör möjlighet att skapa alla kombinationer. Ytterligare produkter som gipsskruvar, gipsprodukter för att göra skivornas jämn yta samt väggfärger hjälper till att få den slutliga önskvärda designen i alla rum.
Gipsskivorna patenterades i USA redan 1894. I Tyskland förekommer ofta termen "Rigips-Platte", som beskriver exakt samma material. Denna term kommer från tillverkningen av den första gipsskivan i Europa i en fabrik i Riga. Förkortningen "Rigips" ändrades helt enkelt från "Rigaer Gips" här.
Gipsskivan består huvudsakligen av gips eller FGD-gips alltså gips från rökgas-avsvavling. Gipsskivorna, även kallade kartonggipsskiva, är försedda med ett lager kartong/papp på båda sidor för att skydda skivan mot mekaniska skador och på sådant sätt garantera skivornas stabilitet.
Den används mest vid konstruktion av icke-bärande innerväggar, beklädnad och undertak. Skivorna skruvas fast i trä- eller metallstöd med gipsskruvar.
Den förmodligen största fördelen med gipsväggen är dess låga vikt. Strukturen väger en liten bråkdel av den vad en mur gjord av murstenar väger och därför kan den sättas upp nästan var som helst. Den här egenskapen är särskilt värdefull när man flyttar eller bygger en (ny) vägg, eftersom den sparar tid.
På grund av att det inte krävs vatten för att bygga nya väggar, är det betydligt mindre fukt när man sätter upp en vägg av gipsskiva. Detta kan hjälpa till att avlasta luften, särskilt i ett byggnad där det redan finns ökad luftfuktighet på grund av våta byggmaterial.
Förläggningen av kablar i en vägg gjord av gipsskivor kan till stor del bestämmas fritt. De prefabricerade profilerna är vanligtvis från fabrik försedda med öppningar för kabeldragning. Uttag och strömbrytare borras helt enkelt på önskad plats och den tidskrävande, dammgenererande slitsningen av väggarna är inte längre nödvändig.
Den största nackdelen är den lägre hållfastheten, vilket kan orsaka svårigheter vid montering av tung utrustning eller möbler. Här krävs ofta speciella förberedelser, som att skruva fast en massiv träpanel på insidan.
På grund av den lägre densiteten är isoleringsförmågan mot värme och ljud något sämre. Men gipsskivan är mycket mer flexibel vad gäller designen. Med lämpligt tilläggsmaterial kan en gipsvägg anpassas till nästan alla behov och håller då även med en vägg av mursten vad gäller värme- och ljudisolering.
En enkel gipsskiva är mellan 9,5 och 25 millimeter tjock. Problemet är ofta att väggar överför stötar och vibrationer nästan utan dämpning. Genom att skruva ihop skivorna och sedan spackla dem skapas en vägg med lätt till måttlig ljudisolering beroende på skivornas tjocklek.
En enkel åtgärd är att använda separata profilerna för båda väggdelarna. Detta gör att vibrationer inte längre kan överföras genom den gemensamma profilen. Dessutom kan tjockleken på isoleringsmaterialet justeras genom att variera hålrummet mellan de två panelerna, vilket bidrar till ytterligare värme- och ljudisolering.
Metoden att dubbelplanka väggarna hjälper också till med ljudisolering. Effekten förstärks genom att även spackla skivornas bottenskikt. Om en särskilt effektiv ljudisolering ska uppnås finns möjlighet att placera en extra panel i mitten av hålrummet.
De isolerande egenskaperna kan anpassas efter individuella behov, särskilt genom att kombinera olika åtgärder. Utmärkta egenskaper uppnås vid användning av dubbelbeklädnad i kombination med en extra panel i hålrummet och ett isolerande material. Samtidigt ökar hållbarhet av väggen som består av 2 gipsskivorna.
Specialskivor krävs för vissa användningsområden. Dessa skiljer sig då i sammansättning från standardskivorna eller har en speciell beläggning. På grund av denna mångsidighet kan gipsskivor användas nästan var som helst.
Enligt en modern design för badrum bygger man en halvhög vägg av gipsskiva bakom ett badkar/tvättställ så att det bildas en liten hylla som kan fungera som förvaringsutrymme. Däremot kan kontakt med fukt och till och med vatten inte undvikas här. Normala gipsskivor skulle förlora stora delar av sin motståndskraft om de var i konstant kontakt med fukt.
Specialgipsskivor med beteckningen GKFI eller GKBI tillverkas för användningsområden i badrum och andra fuktiga rum. Dessa impregnerade skivor definieras enligt mängden vatten de absorberar under en fördefinierad tid när de lagras i vatten. Det finns olika klasser beroende på fuktens intensitet.
Tillverkare erbjuder brandskyddsskivor under beteckningen GKF. Dessa har olika brandskyddsklasser som är specificerade som F30 till F180 enligt standarden. F-värde anger den tid i minuter som gipsskivan är tålig mot brand. Brandskydd är särskilt viktigt i offentliga byggnader eftersom utrymningsvägar här måste vara tydligt separerade från områden med risk för brand. Ett utrymningstrapphus innehåller vanligtvis väggar och tak som motsvarar minst klass F90. Brandskyddsklasser testas inte för de enskilda skivorna utan för hela systemet inklusive gipsskivor, regelram och mineralull.
Så du kan se att gipsskivan inte på något sätt är sämre än en murvägg. Fördelen med den lägre vikten gör att den kan användas i nästan alla rum och de nackdelarna kan kompenseras med olika åtgärder och specialskivor.
Upptäck variationen av en modern gipsskiva och övertyga dig själv om dess fördelar jämfört med en styv vägg gjord av mineral byggmaterial. Använd tillfället i vår butik för att köpa gipsskivor billigt!