Hur minskar man värmen i rummet?

Hur minskar man värmen i rummet?

Vi får många sådana frågor från våra kunder. Och vi vet hur vi ska lösa detta problem.

Först och främst måste vi förstå varför under sommaren vinden blir varmare än rum som är placerade under den. Det beror på att varm luft alltid går upp. Så varm luft kommer in i huset, går upp och stannar där, eftersom det fastnar på takets isolering. Då skiner solen direkt på taket, värmer det från ena sidan, samtidigt som varm luft samlas på andra sidan.

För det andra - takfönster. De ser riktigt bra ut i taket, ger möjlighet till utmärkt utsikt över landskapet eller himlen, gör inre ljus. Men glas absorberar värmen och ger bort den till rummet. Det är "svaga punkter" på taket. Det finns ingen isolering där - som under kakel, glas "fastnar direkt på interiören". Även takfönster absorberar mer värme än vertikala. Därför – ju fler takfönster, desto varmare är det inne i rummet. Och med hetare - vi menar riktigt varmt. Ibland är det svårt att somna i ett så varmt rum. Även om kvällen är mycket svalare än dagen, kommer attcic inte att kylas så snabbt.

Hur undviker man sommarvärmen?

Du kan inte stoppa fysiken, men vi kan lura det på något sätt :-)

Det finns en bra produkt som kan hjälpa till att sänka temperaturen på vinden - markisgardin för takfönster. Detta är en utmärkt antivärmelösning. Markisgardin ska monteras utanför takfönstret. På så sätt att den täcker hela glaset. Speciellt nättyg stoppar solen, reflekterar solljuset och låter det inte komma till glaset och genom det. Samtidigt begränsar det inte utsikten. Det ger lite skugga men ändå kan man se igenom det. Den vanligaste markispersiennen är en manuellt manövrerad - på grund av den låga kostnaden och inga problem med att tillhandahålla strömförsörjning. Mycket ofta ingår en manöverstav för smidig manövrering. Det finns förlängningsstänger tillgängliga om standarden är för kort och fönstret är för högt. Men här finns också möjlighet att köpa sol- eller elektriska markiser. Det är en bra lösning för fönster som är högt placerade utanför händernas räckvidd. Manövrering med fjärrkontroll eller program för öppning och stängning av persiennen vid vissa tider är då möjlig. De kan vara kompatibla med smarta hemsystem.

Många kunder tror att vanlig mörkläggningsgardin kommer att hantera problem med överhettning. Men tyvärr – nej, det kommer det inte. Varför? Det är väldigt enkelt - det placeras bakom glaset, inne i rummet. Det betyder att solljus lätt kommer in i glaset och (kanske i mindre mängd än när det inte finns någon persienn alls) genom det.

Nedan finns en jämförelse mellan inget värmeskydd, mörkläggningsgardin och markisgardin:

Takfönster utan tillbehör g = 61 % ( 0,61) enligt EN 410

Roof window with no accessories

 

Takfönster med mörkläggningsgardin installerad g = 37 % (0,37) enligt EN 13363-1

Roof window with blackount blind installed

Takfönster med markisgardin monterad
(beroende på tyg som används) g = 4-14 % (0,04 − 0,14) enligt EN 13363-1

Roof window with awning blind mounted

Som du kan se kan till och med upp till 96 % av solljuset stoppas tack vare markispersiennen.

Med största sannolikhet kommer du att upptäcka ett brett utbud av tyger som används i persienner. Vissa av dem kan ha relativ tyggenomskinlighet = 10 %, andra 1 % eller olika värden. Det betyder att vissa av tygerna är tätare än andra. De är mindre, eller mer genomskinliga, och tillåter att se mer eller mindre genom dem. Samtidigt, om tyget har 1 % relativ tygtransparens, släpper det in mindre solljus till inredningen. Så de är effektivare, men också dyrare på samma gång.

Enligt vår erfarenhet hjälper även 10% genomskinliga tyger till att kyla ned luften på vinden. Även upp till några få grader – enligt våra kunder. Så det är inte nödvändigt att köpa dyrare produkter.

  • relativ tyggenomskinlighet = 10 %

  • relativ tyggenomskinlighet = 1 %

Dessutom - vad som är viktigt kan du hitta många produkter som är kompatibla med ditt fönster, även om de inte produceras av samma tillverkare. Till exempel OptiLight persienner från Kronmat (ett dotterbolag till FAKRO) passar till FAKRO fönster och vice versa. Persienner från RoofLite (samma VKR-grupp) passar till VELUX takfönster. Naturligtvis ska all nödvändig information ges i en produktbeskrivning.

Hur väljer man markisgardin?

  • Först av allt måste du veta vilken typ av fönster du har. Det är mycket viktigt, eftersom varje producent har sina egna externa och interna tillbehör till takfönster. t.ex. Markisgardin från FAKRO passar inte till VELUX fönster etc. Det beror på att varje tillverkares fönster har olika tjocklek på ramen, olika form på ramen och hål där skrubbarna ska skruvas kan placeras på olika ställen.
  • Efter det måste du veta vilken storlek på fönstret du har. Observera att när du köper tillbehör till takfönster bör du alltid välja samma storlek som fönstrets storlek. Självklart blir markisen i sig själv smalare än fönstret, men det är korrekt, det måste bara täcka glas. Det bästa sättet att kontrollera det är att hitta ett fönsters namnskylt. Den ska placeras på bågen. Du kan hitta serienummer där, men även typ och modell av fönstret och dess storlek också.

  • Kontrollera sedan om persiennen som du hittade i butiken eller onlinebutiken är dedikerad till din typ av fönster. Det skulle vara skrivet i en beskrivning. Om du har några tvivel kan du alltid skicka en bild på namnskylten till kundtjänsten i följande butik, och säljaren bör hjälpa dig att välja rätt produkt
  • om produkten är korrekt, välj storlek som motsvarar fönstrets storlek
  • då återstår bara installationen

Hur man monterar markisgardin

Installationen är mycket enkel, du bör följa instruktionerna, som läggs till varje rullgardin, tillsammans med enkla verktyg. Varje producent placerar ett färdigt hål i fönstren, där persiennernas skruvar ska skruvas. Tack vare det behöver du inte borra i fönstrets karm, och det finns inget hot om att du skadar ramen och öppnar fönstret. Utvändigt ska en persiennlåda monteras, längst upp fönstret, krokar som markisen ska hakas fast i, ska placeras längst ner på bågen.

Det finns ett brett utbud av markiser på vår hemsida: markispersienner till FAKRO, VELUX, RoofLite, Skylight, OptiLight, och många andra: DAKSTRA, DAKEA, SOLSTRO, LUXTRA, LUMINATEC windows. Filter placerade på toppen och till vänster på webbplatsen gör att du kan välja markis som är kompatibel med ditt fönster.

Comments

No posts found

Ny post