Trä- eller PVC- takfönster

De som vill installera eller byta ut ett takfönster idag står inför ett mycket brett sortiment av produkter. Föredrar du ett klassiskt pivåhängt takfönster, ett topphängt takfönster för att ha bättre utsikt eller till och med en takbalkong? Vilket glas är rätt (med bättre U-värden, ljudisolering, inbrottsmotstånd)? Dessutom finns ett stort utbud av tillbehör för montering och för senare användning på det inbyggda takfönstret och  en stor antal av olika tillverkare av tillbehör.

Oftast uppstår dock frågan om det bästa materialet för takfönster. Vad passar bättre för montage på vinden, trä eller plast? Den första takfönstret i plast tillverkades och monterades 1954. Den senare utvecklingen inom produktionstekniken har gjort plastfönster till ett verkligt alternativ för slutkonsumenter när det gäller pris. Så det är inte förvånande att takfönster i plast länge har överträffat de av trä. Men varför egentligen? Låt oss presentera en jämförelse.

Först och främst bör det noteras att både trä- och plasttakfönster är tekniskt utmärkta produkter som erbjuder allt som moderna takfönster behöver idag: energieffektivitet, säkerhet och ljudisolering, bra utförande och design. Baserat på dessa kriterier behöver du inte ta ditt beslut beroende av teknikens nuvarande tillstånd. När det gäller funktionalitet finns det inga skillnader mellan trä- och plasttakfönster. Detta kan dock förändras i framtiden, eftersom plast fortfarande erbjuder stor förbättringspotential på grund av dess enkla bearbetning.

Pris

Även om pengar inte borde ligga i förgrunden när man köper byggmaterial, visar erfarenheten att många människor inte (längre?) vill att investera stora summor i takfönster. Det är därför inte förvånande att tillverkare har dykt upp i detta marknadsområde och utnyttjar detta. Exempel är takfönstren SkyLight (tillverkas endast i plast) och OptiLight (i trä och plast). Vad är dyrare, ett takfönster av trä eller ett av plast? Om man tittar på priserna från olika tillverkare och jämför dem kan man tydligt se att PVC fönster - med några få undantag, som Fakro PTP, som är billigare än träversionen FTP - är den något dyrare versionen, baserad rent på inköpspriset. Så om du är uppmärksam på varje SEK när du köper, är det ett takfönster i trä en bättre lösning. Om du föredrar att tänka lite om framtiden och kan/vill spendera lite mer pengar i förväg, bör du också notera följande: Även om går det bra att använda ett takfönster i trä en lång tid, måste det bytas ut tidigare än detta av plast. Man får inte glömma att det lägre inköpspriset betyder en kortare användningsperiod och till detta finns också kostnader för skötsel och underhåll. Om man sätter ihop allt visar sig att takfönster av plast är betydligt billigare.

”Beteende” efter montage, eller hur mycket underhåll ska det vara?

Trä är en naturlig produkt och erbjuder ett antal fördelar men också några allvarliga nackdelar. Även om takfönster av trä tillverkas av det bästa träet, om det är tekniskt felfritt och en speciell ytbeläggning skyddar fönstret och ramen, reagerar trä på meteorologiska faktorer som temperatur, luftfuktighet vindar osv. Träet suger i sig fukt i luften och börjar svälla. Efter att fukten släppts ut i torrare luft, dras träet så småningom igen ihop. Särskilt med dagens isoleringsförhållanden uppstår kondens igen och igen inte bara på rutan utan också på ramen av fönstret, vilket säkert kan påskynda process som vi talade för en liten stund om. I slutändan kan det leda till att fönstret vrider sig och inte längre kan öppnas och stängas optimalt och i värsta fall kan det leda även till läckage. Du bör inte glömma att trä är en lämplig basis för mögel och olika  bakterier. Om du vill montera ett takfönster i trä måste du vara medveten om att detta medför ett periodiskt återkommande underhållsarbete - det ska slipas och målas om några år. Det kräver också lite mer uppmärksamhet vid användning, t.ex. när kondens bildas. Om du inte vill ta detta på dig själv, bör du definitivt välja en takfönster av plast, som nästan inte kräver något underhåll och också är mycket lätt att ta bort smuts, vanligtvis räcker det en fuktig svamp. Det finns också lämpliga rengöringsmedel som tar bort  smuts och inte skadar PCV. Med trä är rengöring inte så lätt. Särskilt i rum där ökad luftfuktighet kan förekomma, t.ex. badrum eller kök, rekommenderar varje tillverkare plastfönster eller åtminstone de som är beklädda med plast.

Comments

No posts found

Ny post